• Cart

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και φοίτησε σε όλα τα σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης, υπηρέτησε επί σειράν ετών σε κρίσιμες θέσεις και στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Η παραίτησή του οφείλεται στη διαφωνία του με το χειρισμό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης της Υπόθεσης Οτζαλάν, τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, που συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα, συνέγραψε το βιβλίο-ιστορική μαρτυρία «Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας», που κυλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη.

Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, όπως "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς".

Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία", "Δυτικός Πόντος" και "Ανατολικός Πόντος".

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και "Κυριακάτικη Δημοκρατία", ενώ αναλύσεις και άρθρα του, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Παρόν" και "Μακεδονία" και στα περιοδικά "Επίκαιρα", "Άμυνα και Διπλωματία", "Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

  • Χριστίνα Χαφουσίδου
  • Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη»
  • gnomi@infognomon.gr
  • 2103316036

Η Χριστίνα Χαφουσίδου είναι υπεύθυνη παραγωγής και επιμελητής κειμένων στον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων» και αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη».

  • Σοφία Κεσίδου
  • Υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου «Ινφογνώμων»
  • info@infognomon.gr
  • 2103316036

Η Σοφία Κεσίδου είναι υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου «Ινφογνώμων» και των συνδρομών και διαφημίσεων στην Εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη».

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, εκ φύσεως Αριστοτελικό πολιτικό ον, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, την πόλη του Πλάτωνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας, και σε δύο σημαντικές πολιτικές καμπάνιες – ενός Δημοκρατικού και ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Έπειτα από τρία χρόνια άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, της Δημοκρατίας Ιδεών (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας).

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πάντειον Πανεπιστήμιο, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα, και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.