• Cart

Book Detail

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (2 CD), Ηχογραφήσεις του 1930

€30

Παραγωγή: Εκδόσεις Ινφογνώμων και Φίλοι Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ
Συνολικός χρόνος 1ο CD 73:27
Συνολικός χρόνος 2ο CD 73:34
Κωδικός: 86979CD1

Category: .

Product Description

Τα τραγούδια αυτά που περισυνέλεξαν το 1930 η Μέλπω Μερλιέ και οι συνεργάτες της, από πρόσφυγες που ζούσαν σε συνοικισμούς και παραπήγματα, λίγα μόλις χρόνια μετά την καταστροφή, είναι διαποτισμένα από το άρωμα της πατρίδας.
Πρόκειται για μια πατρίδα, όπου η πολυαιώνια ελληνική παρουσία μέσα σε ένα περιβάλλον που με σημερινούς όρους θα χαρακτηρίζαμε πολυπολιτισμικό, διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη γλωσσική και μουσική παράδοση.
Το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της συλλογής αφορά τον Πόντο, περιοχή ορεινή και δύσβατη με πυκνά δάση και καταπράσινα βοσκοτόπια, που σκεπάζονται από ομίχλη και δέχονται καταρρακτώδεις βροχές το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Αδιαμφισβήτητη μητρόπολη της περιοχής είναι η Τραπεζούντα, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους (ως παλιά πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών και πρώτος τερματικός σταθμός του περίφημου δρόμου του μεταξιού) αλλά κυρίως επειδή, για πολλούς αιώνες και μέχρι πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη πνευματική και οικονομική κίνηση και την ισχυρότερη ελληνική παρουσία από όλες τις άλλες πόλεις του νοτιοανατολικού Ευξείνου Πόντου.
Η Αργυρούπολη με την πλούσια παράδοση των αρχιμεταλλουργών της ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του ελληνισμού στην περιοχή. Από την επαρχία Χαλδίας, της οποίας υπήρξε ιστορική πρωτεύουσα, ξεκίνησαν μετά το κλείσιμο των μεταλλείων μετακινήσεις πληθυσμών προς την ενδοχώρα. Το μεγαλύτερο κύμα είχε προορισμό την περιοχή του Καυκάσου και συγκεκριμένα τις επαρχίες του Καρς και του Αρνταχάν που βίσκονταν από τις αρχές του 19ου αιώνα υπό ρωσική διοίκηση.
Στις ελληνικές κοινότητες του ανατολικού Πόντου και του Καυκάσου η ζωή παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα (δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άντρες ξενιτεύονταν, αφήνοντας τις γυναίκες να παλεύουν με τις δύσκολες συνθήκες της αγροτικής ζωής) ήταν χρωματισμένη με χαρά και αισιοδοξία. Στα οροπέδια, όπου ήταν χτισμένοι ολόκληροι οικισμοί ανέβαιναν κάθε καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους οι κάτοικοι των χωριών. Τόσο η ανάβαση όσο και η κατάβαση συνοδεύονταν από εκδηλώσεις γενικής ευωχίας και χαράς. Οι ζωηροί χοροί και τα τραγούδια άλλωστε εμφανίζονται σε όλες τις περιστάσεις της κοινωνικής ζωής.
Αυτή την αισιοδοξία, την αγάπη για τη ζωή και την πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον τη διατήρησαν οι άνθρωποι εκείνοι ως πρόσφυγες πλέον, «ανταλλάξιμοι», και μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς το γέλιο των παιδιών ακούγεται και πάλι, μαζί με τα νοσταλγικά τραγούδια και τα μοιρολόγια. Τα γλέντια και οι διασκεδάσεις, παρά τη βασανιστική φτώχεια, την πίκρα από το χαμό αγαπημένων προσώπων και τον ξεριζωμό στήνονται πρόχειρα με κάθε ευκαιρία. Και τα τραγούδια περνούν από γενιά σε γενιά και διασώζονται, όπως και η μνήμη της αγαπημένης πατρίδας.

Reviews

There are no reviews yet, would you like to submit yours?

Be the first to review “ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (2 CD), Ηχογραφήσεις του 1930”

essay writing service
essay writing
essay writing service
best essay writing service
paper writer
write my essay write my paper essay writer essay writing write my paper for me pay someone to write my paper the essay writer college essay writing a college essay paper writing service college essay writing service college admission essay good college essays english essay writer college essays that worked essay writer service do my paper college essay writer